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COUNTIES: N
Size of County Board

Honorable Norman K. Raffet
State’s Attorney, Putnam County
Putnam County Courthouse
Hennepin, Illinois

Dear Mr. Raffety:

I have youn therein you inquire whether the

seven membgr a part of the 1991 decennial reapportionment
process. or the rdasons hereinafter stated, it is my opinion
that the &gukrent n r of members of the county board of

ot be increased.

The number of members of the county board is to be
fixed by ordinance in .each county within the limitations
provided by law. (Ill. Const. 1970, art. VII, sec. 3(a).)

Section 2-3002 of the Counties Code (Ill. Rev. Stat. 1989, ch.
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34, par. 2-3002) provides that, as part of its decennial
reapportionment:

"k % * the county board [of a county under
the township form of government with less than
3,000,000 inhabitants] shall first determine the
size of the county board to be elected, which may
consist of not less than 5 nor more than 29

members and may not exceed the size of the county
board in that county on October 2, 1969. * % *

* % % "

According to the information you have provided, the
Putnam County board consisted of four members on October 2,
1969. That number was increased to five on June 14, 1971, when
the county adopted its first apportionment plan following the
adoption of section 2 of "AN ACT relating to the composition
and election of county boards in certain counties" (Public Act
76-1650, § 2, effective October 2, 1969; 1969 Ill. Laws 3614,
3615), which is now codified as section 2-3002 of the Counties
Code.

Prior to May 2, 1972, county boards in counties under
township organization (except Cook County) were comprised of

the several town supervisors and assistant supervisors. (See,

I1l1. Rev. Stat. 1971, ch. 34, par. 302; ch. 139, pars. 106,
109.) Section 2 of "AN ACT relating to the composition and
election of county boards in certain counties" (now section
2-3002 of the Counties Code) provided for apportionment of
counties and the election of a representative county board, to
implement "one-man, one-vote" principles. (7 Record of

Proceedings, Sixth Constitutional Convention, 1695-97). As
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part of the transition to elected county boards, the General
Assembly imposed a maximum size limit upon county boards and
also prohibited any board from increasing its membership beyond
its then-current size. It also provided, however, that all
county boards should have a minimum of five members.

It is axiomatic that a statute must be given a

practical and common-sense construction. (People ex rel.

Schaefer v. New York, Chicago and St. Iouis Railroad Co.
(1933), 353 Ill. 518, 521.) In construing a statute, all parts

of the statute must be read together and so construed as to
make it harmonious and consistent in all its parts. People ex
rel. Roan v. Wilson (1950), 405 Ill. 122, 127-28.

The requirement that a county board consist of at
least five members constitutes a narrow exception to the
general requirement that no county board may be larger than it
was on October 2, 1969. Therefore, section 2-3002 of the
Counties Code must be construed as requiring that, in the case
of a county board which had fewer than five board members on
October 2, 1969, the number of board members was to be in-
creased to the statutory minimum, as was done in Putnam
County. The plain language of section 2-3002, however, prohib-
its any county from increasing the size of its board beyond
either the statutory minimum or the size of the board as it
existed in 1969, whichever is greater. Therefore, it is my

opinion that the county board of Putnam County is required by




Honorable Norman K. Raffety - 4.

law to consist of five members, the statutorily imposed minimum
size for county boards. Under section 2-3002 of the Counties
Code, the county board of Putnam County may not increase the
size of its five member county board as part of its decennial

reapportionment of the county.

Respectfully yours,

A/ T

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL




